Kiusaaminen

Perjantai 14.9.2018 - Jaana Ristimäki-Anttila

Aamulehdessä tänä aamuna Suomessa syntynyt irakilaiseksi huivipäiseksi tytöksi itseään tituleeraava kertoi kuinka rasistit satuttavat häntä. Hän on tuntenut itsensä ulkopuoliseksi ja yksinäiseksi. "Rasismi on kiusaamista, rasismi täytyy lopettaa", hän kirjoitti.

Siellä se oli … irakilainen, joka on syntynyt Suomessa? Miksi hän ei siis ole suomalainen, vaan irakilainen? Onko asenne ulkomaalaisuudesta iskostunut tämän nuoren mieleen esimerkiksi siksi, että vanhemmat eivät ole sopeutuneet Suomeen? Miksi hän puhuu rasismista, kun hänen olisi pitänyt puhua vain kiusaamisesta?

Kiusaaminen on yksi pahimpia ja vaikuttavimpia henkisen väkivallan muotoja. Elämme kiusaamisen yhteiskunnassa, valitettavasti Suomessa kiusaaminen on erittäin yleistä varhaiskasvatuksesta työelämään ja sitä kautta ihmisten elämän loppuun asti. Nykyään myös media harrastaa ja kannustaa kiusaamiseen, välillä huumorin avulla ja välillä ihan suoraan. Myös netistä on tullut oiva työkalu kiusaamiselle.

Kiusaamisen on loputtava. On löydettävä keinoja, jolla kiusaamisen ympyrä saadaan katkeamaan. Hyvä itsetunto, terve itserakkaus ja empatian lisääminen ovat hyviä alkulähteitä tämän ongelman pienentämiseksi. Tällä hetkellä liian moni voi liian huonosti, jokaisessa ikäluokassa, jokaisessa yhteiskuntaluokassa. Tälle kehitykselle on saatava stoppi.

Hyvä itsetunto auttaa kestämään ja selviämään. Useimmat suomalaiset ovat kokeneet jossain vaiheessa ja yhteydessä olleensa kiusattuja, ulkopuolisia ja yksinäisiä. Tämän tytön kokemus johtuu hänen kirjoituksensa perusteella siitä, että on irakilainen ja käyttää huivia. Hän nimittää kiusaamisen syyksi rasismin. Mikähän mahtaa olla yleisnimitys kiusaamiselle, joka johtuu ulkonevista hampaista, hörökorvista, "väärän värisistä housuista", lyhyydestä, lihavuudesta, ujoudesta, kiltteydestä, köyhyydestä jne? Tämä tyttö kokee itsensä irakilaiseksi suomalaisten keskellä, kutsuu huonoa kohtelua rasismiksi … Kun oma identiteetti on vahva ja hyväksytty, niin ei tarvitse mennä minkään ismin taakse, vaan puhua kiusaamisesta kiusaamisena … olipa syynä huivi tai perunanenä.

Tässä kirjoituksessani pyrin kiusaamisasian lisäksi tuomaan esiin sen, että rasismi-termillä ei kannata joka käänteessä perusteella kaikkea kokemaansa. Varsinkin, jos kirjoittaja on suomen kansalainen (vaikkakin vanhempansa ovat irakilaisia). Kiusaamine on kiusaamista, syyt ovat moninaisia ja yleensä aihe haetaan ihan mistä vaan, jotta päästään kiusaamaan... joko oman pahaolon, kavereiden tai jonkun muun syyn vuoksi. Toki tällä tytöllä on oikeus nimittää kiusaamistaan millä nimellä tahansa, mutta minä olen todella kyllästynyt sanaan "rasismi", koska se ei tarkoita enää muuta kuin lyömäasetta yhteiskuntaamme kohtaan.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kiusaaminen raisimi