Sananvapaus ja sen puute

Tiistai 3.7.2018 - Jaana Ristimäki-Anttila

Sananvapauden puute, mielipiteiden ilmaisun vaara, kirjoitusten sisälukutaidon puuttuminen, tarkoituksella väärin ymmärtäminen, suvaitsemattomuus, lynkkausmieliala, kiusaaminen, syyttely... Miten nämä käyttäytymismallit edesauttavat tasa-arvon ja tasapuolisuuden ilmapiirin syntymistä maassamme? Tässä kummallinen tarina, joka on todella pöyristyttävä... Ei mene ainakaan minun ymmärrykseeni.

Nuorten ihmisten on muutettava mielipiteitään ulkoisen painostuksen ja "uhkailujen" vuoksi. Tämä ei mene oikein eikä täytä sananvapausvaltion määrityksiä.

.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: sananvapaus

Sananvapaus

Lauantai 3.10.2015 - Jaana Ristimäki-Anttila

Aamulehdestä lainaus: "Olen sananvapauden puolella. Vapaus ei saa loukata toista". Tämä lause kiteyttää yhden yhteiskuntamme suuria ongelmia. Saa puhua, mutta ei kaikkea. Saa sanoa mielipiteensä, mutta ei saa loukata muita. Miten voit puhua tai sanoa mielipiteesi, kun aina joku loukkaantuu, jos et ole samaa mieltä hänen kanssaan? Jos et ole samaa mieltä ja käytät sananvapauttasi, olet raisisti, vihapuhuja, ilkeä tai tyhmä. Sananvapaus on vapautta puhua omia mielipiteitä. Mielipiteet tulee tulla kuulluksi ja hyväksytyksi, vaikka ne eivät olisikaan samat kuin itsellä. Hyvin perustellut mielipiteet ovat parhaita työkaluja tarkistaa ja täydentää tai jopa muuttaa omia ajatuslinjojaan. Tätä kutsutaan kommunikoinniksi ja vastavuoroiseksi keskusteluksi sekä toisilta oppimiseksi.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: sananvapaus